Lipcowy numer „Wiadomości PKN”
Żyjemy w świecie, w którym prawie dwa miliardy ludzi ma nadwagę lub cierpi na otyłość, a ponad 800 milionów jest głodnych.
Dodajmy do tego rosnącą populację, która według przewidywań ONZ w 2050 r. może się zwiększyć nawet o 30 proc., czyli do 9,6 mld. To dwa miliardy więcej osób do wyżywienia. Żyjemy też w globalnej gospodarce żywnościowej, której wyzwaniem jest zapewnienie wysokiej jakości produktów, kontroli na każdym etapie produkcji, zapobieganie zagrożeniom i ich eliminowanie.
Całkowicie zrozumiałe jest więc, że bezpieczna i zrównoważona produkcja i dystrybucja żywności to jedno z naszych największych wyzwań. Normalizacja może odegrać znaczącą rolę w tym zadaniu.
O normie ISO 22000, która umożliwia organizacjom wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, można przeczytać w bieżącym numerze „Wiadomości PKN”.