DNP 2018 – Konferencja „Jakość i bezpieczeństwo żywności”
Z okazji Dnia Normalizacji Polskiej Polski Komitet Normalizacyjny organizuje ogólnopolską konferencję, której tematem przewodnim będzie „Jakość i bezpieczeństwo żywności”.
Nieznajomość przepisów prawa i zaleceń zawartych w normach stwarza ogromne ryzyko dla nas wszystkich. Może to prowadzić do poważnych konsekwencji – zanieczyszczeń procesowych żywności: skażenia produktów mikroorganizmami chorobotwórczymi, pasożytami czy metalami ciężkimi. Dlatego tak ważne jest nie tylko wczesne rozpoznawanie zagrożeń, ale również opracowanie wspólnych metod ich minimalizowania oraz stosowanie tych samych porównywalnych kryteriów przez wszystkie podmioty: producentów i organów kontroli w całej Unii Europejskiej. W osiągnięciu tych celów potrzebne są Polskie Normy.
W trakcie konferencji poruszone zostaną m.in. zagadnienia: jakości i bezpieczeństwa żywności w kontekście norm, wymagań i kryteriów mikrobiologicznych dla żywności, regulacji prawnych w obszarze jej bezpieczeństwa, monitorowania biologicznych i fizycznych czynników ryzyka żywności oraz nowelizacji normy ISO 22000.
Konferencja odbędzie się 23 maja br. w Klubie Bankowca, ul. Smolna 6 w Warszawie.
Liczba miejsc ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Szczegółowe informacje:
tel. 22 55 67 764, 22 55 67 739; e-mail: konferencjePKN@pkn.pl
PATRONI HONOROWI:
PATRONI MEDIALNI: